• Incl.Excl.
  BTW
 • Handleidingen »
  0
  Sluiten

  Categorieën

  Filters
    Dinsdag 23 December 2021

    Tadelakt vs Betonstuc & Beton Ciré

    Beton ciré, betonlook verf, kalkverf of Tadelakt, wat te kiezen? Ontdek het hier!

    Betonlook, betonverf, cire beton, betonstuc, kalkverf, Tadelakt, Marokkaanse stuc... de termen lopen vaak door elkaar en wie weet nu nog precies het verschil tussen al deze producten? Eén ding hebben deze producten gemeen: je kunt ze makkelijk zelf aanbrengen en ze hebben zeer uiteenlopende toepassingen. In dit artikel lichten wij een tip van de sluier op over hoe je het product aanbrengt en wat de onderlinge verschillen zijn. Laat je inspireren en... kies vooral het juiste product!

    Beton ciré

    Beton cire, cire beton of betonstuc zijn verschillende benamingen voor hetzelfde product. Beton cire is een heuse betonsoort. Het bestaat uit kleine deeltjes steen en hars waardoor het na verwerking zeer hard wordt. Het woord ‘ciré’ betekent: opgepoetst, gepolijst.

    Je brengt het aan met een plakspaan. Je begint met een primer die het beton ciré goed laat hechten. Je brengt twee lagen beton ciré aan. Na elke laag laat je het product goed drogen en je schuurt het op. En voor bepaalde ruimtes, namelijk 'natte' ruimtes, brengt je één of meerdere toplagen aan om het beton ciré te beschermen tegen vet, vuil en vocht. Denk hierbij aan keukens, badkamers en toilet.

    Je bepaalt zelf het uiteindelijke resultaat van de beton cire. Laat je het grof met een structuur, zoals voor een muur bijvoorbeeld? Of ga je voor een glad en strak resultaat, zoals bijvoorbeeld voor een aanrecht? Dit kies je zelf.

    Tadelakt

    Tadelakt wordt ook wel Marokkaans stucwerk of hydraulische kalk genoemd. Het is samengesteld uit onder meer kalksteen die verbrand wordt. Het resultaat is een harde en waterdichte stuc. Het is afkomstig van de Berbers en wordt hier nog zeer veel gebruikt. Je brengt het aan met een plakspaan en het wordt door middel van speciale stenen gewreven en gepolijst. Het woord 'tadelakt' betekent in het Berbers immers: inwrijven, masseren. Tadelakt is, in vergelijking met de andere producten, vrij duur. Daarom wordt het in onze regio's ook vrijwel alleen in badkamers en hammams toegepast.

    Tadelakt vs Betonstuc / Beton Ciré

    TadelaktBetonstuc / Beton Ciré
    Glad gepolijst oppervlakRuwer oppervlak
    Kalkgebonden (hydraatkalk)Cementgebonden
    Waterdicht door de speciale kalk en de afwerking met olijfzeepWaterdicht door kunsthars + waterdichte coating
    Periodiek onderhoud (muur inwrijven met olijf houdende zeep)Geen onderhoud nodig
    Stucen met tadelakt is arbeidsintensief (vooral het afwerken van de wand)Relatief snel aan te brengen (wel tijdrovender dan standaard stucwerk)
    Sterk, maar hoeken zijn kwetsbaarBijzonder sterk
    DuurRelatief goedkoop - Vanaf 19,- per m2

    Bekijk hier de beton ciré kleuren 

    Betonverf

    Betonverf is een iets dikkere verf die aan diverse oppervlakken de uitstraling van beton geeft. Je brengt het aan met een verfkwast of een verfroller. Het resultaat is een oppervlak met een zekere structuur en lichte kleurschakeringen (een wolkachtig resultaat). Een primer als hechtingslaag voor poreuze oppervlakken en een toplaag in natte ruimtes om te beschermen tegen vuil en vocht zijn aan te raden.

    Kalkverf

    Dit is een verf op basis van water en kalk. Het is een 100% natuurlijk product. Je brengt het gewoon aan met een borstel of een verfroller. Een primer is aangeraden bij poreuze ondergronden en een toplaag is eveneens nodig in 'natte ruimtes'. Het resultaat is een wolkachtige uitstraling. Kalkverf wordt ook wel eens verward met ‘krijtverf’. Dit laatste bevat lijmen om de kalk vaster te maken. Daardoor is dit product niet voor 100% ecologisch. Het uitzicht van krijtverf kan perfect vergeleken worden met het uitzicht van kalkverf.

    Voor welke toepassingen gebruik je welk product?

    Al deze producten zijn geschikt voor oppervlakken zoals muren, plafonds en vloeren. Maar ook andere oppervlakken kun je perfect op dezelfde manier afwerken. Denk bijvoorbeeld aan badkamerkasten, meubels zoals tv-kasten of keukenkasten, tafelbladen, vensterblad of je buitenkeuken. Bloempotten, schalen en trappen… het kan allemaal bekleed worden met deze producten. Iedere doe-het-zelver kan deze producten verwerken. Toch is er een verschil in vereiste vaardigheid.

    Kalkverf is het makkelijkst aan te brengen. Je brengt het gewoon aan zoals een andere verf.
    Betonverf is vrij makkelijk te verwerken maar doordat de verf dikker is, moet je wel wat oog hebben voor de uiteindelijke structuur die de verf creëert. Beton ciré vergt wat meer kennis en handigheid, maar elke doe-het-zelver kan het zonder problemen. Tadelakt is moeilijker aan te brengen. Als je nog geen ervaring hebt, laat je je best bijstaan door iemand die het product al eerder heeft gebruikt.

    Heb jij nog vragen over het gebruik en de toepassingen van deze producten? Vraag het gewoon aan een specialist. Hij staat jou bij in je project!

    Blogs & Nieuws

    Recente artikelen